Hvad sagde brugerne om personaliseringen på Facebook og Google? Læs om de resultater vi kom frem til i vores undersøgelse.
Inspireret af Eli Parishers bog om The Filter Bubble har vi lavet en undersøgelse med emnet “Personalisering på Facebook og Google – en brugersynsvinkel på bevidsthed og konsekvenser”:
Her er vores undersøgelse om om personalisering på Facebook og Google.
Lidt om tendenserne
Vores empiri viste, at generelt er der ikke den store bevidsthed blandt brugerne om personaliseringen, altså skræddersyningen, af indhold på Facebook og Google. Mest tydeligt var det for dem, at der sker en tilpasning af reklamerne på Facebook. En enkelt var også helt med på, at Google tilpasser søgeresultatet baseret på hans aktivitet på Google. Deltagerne i vores undersøgelse ville gerne selv være med til at bestemme tilpasningen, men for nogens vedkommende måtte det ikke kræve for meget tid.
Generelt set følte brugerne sig ubehageligt overvågede, men som vores spørgeskemaundersøgelse viste, ønskede de ikke at fravælge at benytte Facebook eller Google. Stort set ingen af brugerne læste Facebooks og Googles licensbetingelser, og de var derfor heller ikke klar over, hvad Facebook og Google bruger deres personlige oplysninger til.
Hvad er de samfundsmæssige konsekvenser af personaliseringen?
Det var nemt for os at svare på problemformuleringen via vores empiri. Derfor tilføjede vi endnu en interessant vinkel på personaliseringen, nemlig de eventuelle samfundsmæssige konsekvenser:
“Er brugerne opmærksomme på Facebooks og Googles personlige tilpasning af indhold i form af søgeresultater, reklamer og nyheder, og hvordan er brugernes opfattelse af og holdning til tilpasningen? Hvad kan eventuelle samfundsmæssige konsekvenser være ved den øgede personalisering?”.
Vær den første til at kommentere